Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Με ποιους τρόπους επικοινωνούν οι γάτες;

Οι γάτες επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους ανθρώπους για να εκφράσουν τα συναισθήματα τους με μια σειρά από νιαουρίσματα, μουγκρίσματα, φτυσίματα και το γουργούρισμα της μακαριότητας.

Οι περισσότερες απ’ αυτές τις εκδηλώσεις έχουν σχέση με την σεξουαλική δραστηριότητα στις ενήλικες γάτες ή να επικοινωνήσουν με τα γατάκια. Η συχνότητα και η ένταση αυτών των ήχων έχουν μια μεγάλη ποικιλία. Οι Σιαμέζες είναι εξαιρετικά θορυβώδεις ενώ άλλες ράτσες απλώς ανοιγοκλείνουν το στόμα βγάζοντας πολύ μικρούς ήχους.
Οι αρσενικές γάτες μουγκρίζουν και φτύνουν ή μια την άλλη με μανία όταν υπερασπίζονται ένα ζωτικό χώρο ή μια θηλυκή γάτα που είναι σε ώρα ζευγαρώματος.
Μπορεί να σιγονιαουρίζουν και τα δυο φύλα για να εκδηλώσουν μια ανάγκη όπως για να ζητήσουν γάλα ή να τους ανοίξουμε το παράθυρο. Όταν οι θηλυκές βρίσκονται σε περίοδο ζευγαρώματος, ιδίως οι σιαμέζες, βγάζουν επικοινωνια μεταξύ γατώνμακρόσυρτες γοερές κραυγές που τις ονομάζουμε «καλέσματα», για να προσελκύσουν το αρσενικό. Κατά τη διάρκεια μιας επιτυχημένης συνεύρεσης, η θηλυκή γάτα βγάζει μια φοβερή στριγκλιά που μπορεί να προκαλέσει πανικό. Δεν είναι βέβαιο αν εκφράζει ηδονή ή πόνο.

Οι θηλυκές γάτες επικοινωνούν με τα μικρά τους με φωνούλες σαν γουργουρίσματα σε υψηλούς τόνους από τη στιγμή που τα γατάκια θα ανοίξουν τα μάτια του ς(τα γατάκια είναι τυφλά όταν γεννηθούν).
Όταν η μητέρα λείπει τα μικρά μένουν ήσυχα, αλλά μόλις γυρίσει ή τ’ αγγίξει κάποιος, βγάζουν τσιριχτά νιαουρίσματα στα οποία η γάτα είναι πολύ ευαίσθητη. Αν ακούσει κάποιο γατάκι της να νιαουρίζει, θα ψάχνει μέχρι να το βρει και να το φέρει πίσω στη φωλιά.