Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Πως αντιμετωπίζεται ο πόνος σε μια εγχείρηση; Πως ναρκώνεται ο σκύλος;

Δεν γίνεται πια εγχείρηση στο σκύλο χωρίς νάρκωση, τοπική ή γενική. Ο σκύλος ήταν ένα από τα πρώτα ζώα που ωφελήθηκε από τις ανακαλύψεις στην ανθρώπινη χειρουργική. Χρησιμοποιήθηκε σαν πειραματόζωο για τη δοκιμή των περισσοτέρων αναισθητικών που προορίζονται για τον άνθρωπο.

Η νάρκωση είναι η γενική αναισθησία. Η απώλεια των αισθήσεων είναι πλήρης, οι μύες χαλαρώνουν, τα ανακλαστικά εξαφανίζονται.

Με ποιο τρόπο γίνεται η γενική αναισθησία;

Το ναρκωτικό μπορεί να χορηγηθεί με μορφή αερίου σε εισπνοή, με υποδόρια ένεση, με ενδοφλέβια ένεση, με ενδομαναισθησία σκύλουυϊκή ένεση ή με υπόθετο από τον πρωκτό.

Ποια είναι τα στάδια ως την γενική αναισθησία;

  • Η ναρκωτική ουσία διεισδύει στο αίμα, μεταφέρεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και φτάνει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Διαλύεται στα λιποειδή και στα λιπαρά σώματα των νευρικών κυττάρων και καταρχήν στην κορτικοειδή επιφάνεια του εγκεφάλου. Αυτό είναι το στάδιο της αναλγησίας. Επέρχεται αναισθησία και μετά απώλεια των αισθήσεων. Ο σκύλος δεν είναι ήσυχος. Περιμένει το στάδιο της διέγερσης, κουνιέται, στενάζει. Ο εγκέφαλος πρέπει να παραλύσει περισσότερο, η νάρκωση πρέπει να γίνει βαθύτερη, για να επιτευχθεί η δυνατότητα να γίνει μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση.
  • Το δεύτερο στάδιο είναι η νάρκωση, δηλαδή ο ύπνος. Προσβάλλεται ο μυελός. Οι μύες μπορεί να συσπώνται, ακόμα και τα ανακλαστικά διατηρούνται.
  • Το τρίτο στάδιο είναι το στάδιο της νάρκωσης ή αναισθησίας. Όλα τα ανακλαστικά, εκτός από του κερατοειδούς, έχουν εξαφανιστεί. Αν εξαφανιστεί και αυτό το ανακλαστικό, αυτό σημαίνει πως τα αναπνευστικά και τα κυκλοφοριακά κέντρα απειλούνται. Αν το ναρκωτικό επεκτείνει τη δράση του, επέρχεται εξάντληση και θάνατος. Τα ναρκωτικά ασκούν την επίδραση τους πρώτα στα άλλα τμήματα του εγκεφάλου και μετά στο φλοιό των επινεφριδίων. Το δεύτερο στάδιο της νάρκωσης έρχεται λοιπόν πριν από το πρώτο. Υπάρχει μυϊκή χαλάρωση και ύπνος πριν χάσει ο σκύλος τις αισθήσεις του. Δεν υπάρχει διέγερση. Ανάλογα με το αν το φάρμακο ηρεμεί ή αποκοιμίζει, μιλάμε για καταπραϋντικό ή για υπνωτικό.

Τι επίδραση έχουν τα ηρεμιστικά στο σκύλο; Πότε είναι αναγκαία;

Τα ηρεμιστικά προκαλούν την ηρεμία, την αναισθησία και τη μυϊκή χαλάρωση, χωρίς να χάσει ο σκύλος τις αισθήσεις του. Μπορεί να στέκεται όρθιος. Δεν κοιμάται. Η ένεση ενός ηρεμιστικού ηρεμεί και κάνει ευκολοχείριστο τον πιο επιθετικό, τον πιο νευρικό, τον πιο αγχώδη σκύλο.

Ο σκύλος είναι το πιο κινητικό οικόσιτο ζώο, και η ζωή του στο διαμέρισμα χωρίς αρκετή κίνηση κάνει όλο και πιο αναγκαία τη χορήγηση των ηρεμιστικών. Χάρη σ’ αυτή την ηρεμία, που πετυχαίνουμε τεχνητά, ο σκύλος μπορεί και να αποφεύγει τα σοκ, που τον απειλούν στη σύγχρονη μεγαλούπολη.