Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Προβλήματα ζευγαρώματος

Οι τράγοι με στειρότητα είναι σπάνια περίπτωση. Αν ο τράγος είναι στείρος, καμία αίγα που ζευγαρώνει μαζί του δεν θα συλλάβει. Ωστόσο, το σπέρμα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάζει μειωμένη βιωσιμότητα εξαιτίας της κούρασης του αρσενικού αλλά και άλλων παραγόντων.

Η πιο κοινή αιτία αποτυχίας της γονιμοποίησης είναι οι κυστικές ωοθήκες- νεοπλασία που εμποδίζει την ωορρηξία-κατάσταση κατά την οποία το ζώο καθίσταται ανίκανο για αναπαραγωγή. Το υπερβολικό πάχος είναι μια επιπλέον δυσκολία για το ζευγάρωμα λόγω της συγκέντρωσης λίπους γύρω από τις ωοθήκες.

Μια ακόμα σοβαρή κατάσταση αλλά όχι συχνή, είναι ο ερμαφροδιτισμός.

Το ερμαφρόδιτο ζώο εξωτερικά έχει την εμφάνιση θηλυκού ζώου, αλλά διαθέτει εσωτερικά αρσενικά όργανα. Δεν παρουσιάζουν όλα τα ζώα εξωτερικές ανωμαλίες. Εξετάστε προσεκτικά την αιδοιική σχισμή των νεογέννητων θηλυκών. Αν στο κάτω μέρος του κόλπου υπάρχει ένα εξόγκωμα σε μέγεθος μπιζελιού, αυτό αποτελεί ανωμαλία. Η ασυνήθιστη συμπεριφορά ενός φαινομενικά φυσιολογικού θηλυκού είναι ύποπτη. Οι ερμαφρόδιτες αίγες συχνά είναι υπερβολικά επιθετικές ή ασυνήθιστα συνεσταλμένες.

Στις αίγες, η κατάσταση αυτή συχνά σχετίζεται με το ζευγάρωμα δύο φυσιολογικών ακέρατων ζώων. Η κληρονομικότητα είναι λίγο περιπλεγμένη, σε γενικές γραμμές όμως πρέπει να ξέρετε αν ένας φυσιολογικά ακέρατος τράγος είναι ομοζυγώτης ή ετεροζυγώτης, αν δηλαδή έχει κληρονομήσει ή όχι το γονίδιο των κεράτων από έναν από τους γονείς του. Θεωρητικά θηλυκοί ομοζυγώτες δεν υπάρχουν, επειδή ήταν ερμαφρόδιτοι και δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν. Σύμφωνα με τη θεωρία, και τα δύο είδη τράγου θα φέρουν μερικούς ερμαφρόδιτους απογόνους αν ζευγαρώσουν με ακέρατες αίγες, οι ομωζυγώτες ακέρατοι τράγοι όμως θα φέρουν περισσότερους.

Αν είτε η μητέρα, είτε ο πατέρας του τράγου είχαν κέρατα, τότε αυτός είναι γενετικά ετεροζυγώτης. Αν κανένας από τους γονείς του δεν είχε κέρατα, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για τη γενετική του ταυτότητα αν δε δείτε κάποιους από τους απογόνους του. Αν όλοι οι απόγονοι είναι ακέρατοι, ακόμα και με μητέρα με κέρατα, κατά πάσα πιθανότητα ο τράγος είναι ομοζυγώτης.

Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα για τους γενετιστές, τους μεγάλους εκτροφείς αλλά και για όσους ασχολούνται ιδιαιτέρως με την αναπαραγωγή. Ο μέσος εκτροφέας όμως που διατηρεί μερικά ζώα στο σπίτι του, είναι καλύτερα να ακολουθήσει τις μεθόδους των μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων και απλώς να αποφεύγει το ζευγάρωμα μεταξύ ακέρατων ζώων.