Επικοινωνήστε μαζί μας
   
 

Οικονομικά ενώτια. Φθηνά ενώτια για πρόβατα, φθηνά ενώτια για κατσίκες και ενώτια για αμνοερίφια.

Δείτε τα ενώτια εδώ

Ενώτια ζώων- Σκουλαρίκια ζώων - Πρόβατα-Αρνιά - Κατσίκες

Γαλουχία και εποχιακές αυξομειώσεις

Αν κρατάτε στοιχεία για την απόδοση των ζώων σας, τα οποία έχουν αναπαραχθεί την ίδια περίπου εποχή, είναι φανερό πως για ένα διάστημα θα κολυμπάτε στο γάλα, ενώ κατά το υπόλοιπο έτος δεν θα έχετε καθόλου. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της επαγγελματικής αιγοτροφίας. Όσοι αγοράζουν γάλα θέλουν να το βρίσκουν όλο το χρόνο και όχι μόνο την «εποχή» του.

Η φυσιολογική καμπύλη γαλουχίας ενισχύεται από εποχιακούς παράγοντες που θεωρούνται εξίσου φυσικοί τόσο για τις αγελάδες όσο και για τις αίγες, λόγω του τρόπου διατροφής του καιρού, κ.λ.π. Απλώς τα ζώα παράγουν περισσότερο το καλοκαίρι και λιγότερο το χειμώνα.

 Δεδομένου όμως ότι οι περισσότεροι καταναλωτές χρειάζονται επιπλέον  γάλα το χειμώνα σε σύγκριση με το καλοκαίρι, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο αιγοτρόφος έρχεται σε δύσκολη θέση.

Αλλά και όσοι διατηρούν λίγα ζώα στο σπίτι έχουν ως ένα βαθμό το ίδιο δίλημμα. Αν έχετε μόνο ένα ζώο, ακόμα και αν έχετε περίοδο γαλακτοφορίας10 μηνών, επί 2 μήνες το χρόνο δεν θα έχετε καθόλου γάλα. Με δύο αίγες, μπορείτε να προσπαθήσετε να ζευγαρώσετε τη μία το Σεπτέμβριο και τη δεύτερη το Δεκέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν θα ξεμείνετε από γάλα. Αν ρίξετε όμως μια ματιά στα συνδυασμένα διαγράμματα γαλακτοφορίας, θα δείτε πως η ποσότητα γάλακτος δεν είναι καθόλου σταθερή. Τις πιο πολλές φορές θα έχετε πάρα πολύ ή δεν θα έχετε αρκετό, και λιγότερες φορές θα έχετε όσο χρειάζεστε.

Το ζητούμενο εδώ είναι να ζευγαρώνετε τα ζώα σας σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη χρονική απόσταση το ένα από το άλλο, αλλά συγχρόνως να προσέχετε να μη μείνει κάποιο ζώο αζευγάρωτο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και ο Δεκέμβριος είναι παρακινδυνευμένος. Τα ζώα δεν ξαναέρχονται σε οίστρο μέχρι το Σεπτέμβριο. Μικρά γεννιούνται σχεδόν κάθε μήνα, σε πρακτικό επίπεδο όμως, ένας μικρός εκτροφέας δεν μπορεί να βασιστεί στην αναπαραγωγή εκτός εποχής.